Hyra stuga  

Allt om stuguthyrning i Sverige på ett ställe!


Svenska - hyra stuga English - cottages in Sweden
 

Goda råd vid uthyrning av stugor

Det är mycket att tänka på när man skall hyra ut sin stuga. Vi hjälper dig gärna med några viktiga detaljer.


Sätt rätt pris
Hör med grannar vad som är rimligt att ta betalt och gå in på stugförmedlingarnas nätsajter. Antal bäddar, standard, läge, avstånd till bad, affär och kommunikationer spelar in.

Marknadsför huset
Antingen lägger man själv in annonser på stugsajter och hanterar uthyrningen själv eller så låter man en stugförmedling sköta annonseringen. Det vanligaste sättet är att själv sköta uthyrningen men båda fungerar bra. En stugförmedling sköter dessutom hela uthyrningen med betalning, avtalsskrivande och information och har all kontakt med hyresgästen. De stora förmedlingarna har också försäkringar för eventuella skador vid uthyrningen. Även vissa turistbyråer kan förmedla uthyrning.

Inventarieförteckning
Upprätta en inventarieförteckning över tillhörigheter som finns i stugan och se till att någon besiktar stugan efter varje besök.

Kolla försäkringen
Fritidshusförsäkringen gäller mot brand, vattenskador och inbrott oavsett vem som bor där, däremot inte om hyresgästerna stjäl eller förstör. Sådant kan i stället ett allriskskydd täcka. Som regel gäller hemförsäkringen, men reservationer kan finnas.

Skriftlig bekräftelse
Skicka i god tid ut en skriftlig bekräftelse till hyresgästen och gör även upp om hur betalningen skall gå till väga.

Skriv ett hyresavtal
Var tydlig med vad som gäller om tillträde till huset, var nyckeln till stugan hämtas, städning, om vad som ingår i hyran, användning av båt, cykel, telefon och liknande och vad som gäller om någonting går sönder. Fler tips om vad som ska framgå av avtalet >>

Räkna på skatten
Upp till 12 000 kronor får man skattefritt tjäna på tillfällig uthyrning, därutöver får man dra av 20 procent av intäkterna. Resten tas upp som inkomst av kapital och skattas med 30 procent. En hyresintäkt på 20 000 kronor ger alltså 1 920 kronor i skatt.
Som stöd för uträkningen kan man använda Skatteverkets blankett SKV 2199. Ladda hem blankett SKV 2199 >>

För hyresinkomst under 2010 är schablonavdraget på 12 000 kr per år gäller vid uthyrning av småhus, bostadsrätt eller hyresrätt som är privatbostad (avdraget för hyresinkomst under 2011 är höjt till 18 000 kr). Om två makar gemensamt hyr ut en privatbostad blir avdraget 6 000 kronor för var och en av dem.Här nedan hittar du bland annat enkla mallar för avtal och inventarielista.

Typ Innehåll Storlek
Avtal mellan husägare och hyresgästkund 140 kB
Inventarielista 85 kB
Så mäter du din bostad 1020 kB
Blankett SKV 2199 från Skatteverket 33 kB
För att kunna se dokumenten ovan krävs att du har Adobe Acrobat Reader installerat på datorn.